Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kézilabdatornán 16 csapat indul.

Főoldal » Középiskola » Matematika
901
Egy kézilabdatornán 16 csapat indul. A csapatokat 4 csoportba sorsolják, minden csoportba 4 csapat kerül. A csoportokon belül körmérkőzést játszanak, azaz a csoporton belül minden csapat minden csapattal pontosan egy meccset játszik. Ezután minden csoportból az első két helyezett jut tovább.

Innentől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. A továbbjutó csapatokat összepárosítják, és a nyertesek jutnak tovább az elődöntőkbe, majd onnan a nyertesek a döntőbe. A döntő előtt az elődöntők vesztesei a harmadik helyért játszanak.

Hány mérkőzésből áll a kézilabdatorna?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kezdjük a csoport meccsekkel.
A négy csapat kőrmérkőzést játszik. Mindegyik csapat a csoport mindegyik csapatával játszik. Tehát egy csapat három meccset játszik és mivel a csoportban négyen vannak, ezért az `4*3=12` meccs lesz. De ebben az esetben kétszer számoltam minden meccset, ezért az eredményt el kell osztani kettővel `(4*3)/2=6`. Mivel négy csoport van ezért `4*6=24` meccs van a csoport körben.
Tovább jutott nyolc csapat, akik négy meccset játszanak, ahol a nyertesek jutnak az elődöntőbe, ahol két meccs lesz. Az elődöntőbe győztesek is és a vesztesek is játszanak még egy-egy meccset egyik meccs győztese lesz az első, a vesztes a második, míg a másik meccs győztese lesz a harmadig és a vesztes a negyedik.
Ha most újra olvasod a fenti szöveget akkor már tudod is a választ: `24+4+2+2=32`. A tornán összesen `32` meccset játszanak a csapatok.
0