Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sooos

Főoldal » Középiskola » Matematika
602
A csúcstól mekkora távolságban kell egy 60 cm magas gúlát az alaplappal párhuzamosan metszeni, hogy a kimetszett idom területe az alaplap területének a, fele; b, harmada legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha elmetszük a gúlát, akkor egy olyan gúlát nyerünk, ami hasonló az eredetihez. Legyen a kisebb gúla magassága m, ekkor a hasonlóság aránya m/60 lesz, ezt jelöljük λ-val, tehát m/60 = λ. Emeljük négyzetre: m²/3600 = λ². Tudjuk, hogy a területek között a hhasonlóság aránya λ², azt viszont megadták, hogy 1/2-nek kell lennie, emiatt m²/3600 = 1/2, innen rendezés után m= 1800 -at kapunk, tehát a csúcstól  1800  cm-re kell elvágni a testet. Ha azt akarjuk, hogy a harmada legyen, akkor m²/3600 = 1/3, erre m= 1200  adódik.
0