Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika egyetemi szint sos segitseg

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
481
Meredek part felé a partra meroleges irányban hajo közeledeik. A hajóról hangjelet
bocsatanak kI. amelv a partro visszaverodve 20 s mulva erkezik vissza a halora. az e so iel
kibocsatasa utan 3 perc múlva üjabb hangielet bocsatanak ki, amely 10 s mulva er vissza.
a) Milyen messze volt a hajó a parttól az elso jel kibocsátásakor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A hang sebessége `~340 m/s`. Ugyan függ a hőmérséklettől, de most tekintsünk el ettől.
Ha a hajó nem mozogna, akkor könnyű dolgunk lenne, hiszen a hang oda-vissza `20s` alatt teszi meg az utat. Ezért `(20s*340m/s)/2=3400m`.
Sajnos a hajó megy.
Két egyenletet írnék fel: (`x` legyen az első hangjelzéskor a hajó és a part távolsága, `y` legyen a hajó sebessége)
I. `x(m)+x(m)-20(s)*y(m/s)=20(s)*340(m/s)` Az egyik oldalon két távolság van, egyik a nulladik időpontban mért hajó-part, a másik a `20s`-mal későbbi hajó-part távolság, a másik oldalon a hang `20s` alatt megtett távolsága.
I. `2*x-20*y=6800`
A másik egyenletem hasonló az előzőhöz, csak közben eltelt `180s`:
II. `x(m)-200(s)*y(m/s)+x(m)-200(s)*y(m/s)-10(s)*y(m/s)=10(s)*340(m/s)`
II. `2*x-410*y=3400`
I.-II.
`(2*x-20*y)-(2*x-410*y)=6800-3400`
`2*x-20*y-2*x+410*y=3400`
`390*y=3400`
`y=340/39` ⇒ A hajó sebessége `340/39(m/s)∼8.71(m/s)`
Innen már egyszerűen kiszámolható a keresett távolság:
`2*x-20*340/39=6800`
`2*x=6800+6800/39`
`2*x=272000/39`
`x=136000/39` ⇒ a nulladik időpontban a hajó-part távolság `136000/39(m)∼3487,18(m)`
Az eredmény a `340m/s` hangsebesség esetén igaz. Ha más a sebesség, akkor a távolság is változik. A számolás menete viszont nem.
`331,5m/s` hangsebességnél szebb számok jönnek ki. A hajó-part távolsága ebben az esetben `3400m`-re jön ki.
Módosítva: 2 éve
0