Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Antigoné egyik szereplő fogalmazás

6332
Hetfőre kellene fogalmazást írjak az Antigoné egyik szereplőjének szemszögéből. kb 10-20 mondatos. Szempontok: Mi történt? Mit érzel? Hogyan érzel ezzel kapcsolatban? Miben reménykedsz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Antigoné
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Kreón jellemzése
Théba királya. Polüneikészt lázadónak tartotta, ezért halálra ítélte, ésmegtiltotta az eltemetését, ez a bonyodalom kezdete. Törvényei a hatalmatképviselik, amely gyakran szemben áll az erkölcsi törvényekkel. A sajáttörvényeit tekinti fontosabbnak, a haza érdekében cselekszik, rendet akarteremteni az országában, de főleg a gőg, a férfiúi hiúság vezeti. Később, amikorsaját gyermekét veszíti el óriási változás áll be viselkedésében. A régi gőgneknyoma sincs, rájön, hogy ő sem tévedhetetlen és tanácstalan lesz.
Antigoné jellemzése Iszméné szemszögéből
Iszméné szemszögéből nézve Antigoné bátor, vakmerő, elszánt. Lobbanékonytermészetű, heves, elutasító, kemény ember. Vakmerőségét bizonyítja, hogyszembe mer szállni Kreónnal, a királlyal. Az isteni törvényeket előbbre valónakgondolja az ember által alkotottaknál, így Kreón parancsa ellenére is eltemetitestvérét. Kreón lázadónak tartotta Polüneikészt, ezért megtiltotta halála után,hogy eltemessék. Testvére, Antigoné hisz abban, hogy a lelke csak akkor jut atúlvilágba, ha eltemeti, ezért felülbírálja az emberi törvényeket az erkölcsiekkelszemben. Amikor tettéért halálra ítélik fél, de nem kér kegyelmet szembeszáll ahalállal. Ekkor kiszolgáltatott, sajnálatra méltó lesz.

0