Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség a házival

Főoldal » Középiskola » Matematika
310
Számítsuk ki a téglalap területét, ha oldalainak aránya 3 : 4, köré írható körének
sugara pedig 1 dm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, Terület
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap köré írható körének sugara egyenlő az átlójának felével.

Tehát az átlók hossza: `2r=2*1 \ dm=2 \ dm`

Határozzuk meg a két ismeretlen oldalt az arányok és az átló ismeretében.

`d=sqrt(a^2+b^2)`

`2=sqrt((3x)^2+(4x)^2)`

`2=sqrt(25x^2)`

`4=25x^2`

`4/25=x^2`

`x=+-2/5`

Természtesen nekünk csak a pozitív érték megoldás.


Rövidebbik oldal: `3x=3*2/5=color(red)(1,2 \ dm)`

Hosszabbik oldal: `4x=4*2/5=color(red)(1,6 \ dm)`


A téglalap területe: `T=a*b=1,2*1,6 =color(red)(1,92 \ dm^2)`
0