Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná magyarázni hogy kell megcsinálni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1059
Öt darab egybevágó négyzetes oszlopból ragasztottunk össze az ábrán látható testet.

Az így kapott test leghosszabb éle 9cm , a legrövidebb éle 1cm hosszú.

A) hány centiméter hosszúak a négyzetes oszlopok élei?

a=?

b=?

B) Hány cm2 a test felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Nincs ábra.... :(
0

Itt a kép az ábráról
Módosítva: 2 éve
0

9. a)
Azt tudjuk, hogy a legrövidebb él, amit az ábrán is megjelöltek `a`-val `1 cm`.
A leghosszabb él, áll két `b`-vel jelölt és egy `a`-val jelölt élből, ami a feladat leírása szerint `9 cm`. Ebből következik, hogy `2*b+a=9 ⇒ 2*b+1=9 ⇒ 2*b=8 ⇒ b=4`.
b)
Számoljuk ki, hogy egy adott hasábnak mekkora a felszíne!
Van 2 db 1×1-es oldala, és van 4 db 1×4-es oldala. Ez összesen `18 cm²`.
Az öt hasábnak a felszíne így `5* 18 cm²=90cm²`.
Nézzük meg az ábrán, hogy mekkora területű lapok találkoznak! Ez 4 db 1×1-es méretű területtel találkoznak. Mivel a találkozás területe mindkét testből elveszi a felszínt, ezért a kérdésre a válasz `90 cm²-2*4*1×1cm²=82 cm²`.
0