Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Érdekes matematikai bizonyítások (2. rész)

36
Bizonyítsátok be, hogy az `sin^2(x)+cos^2(y)=1` egyenlet egy olyan görbesereget határoz meg amelyek ortogonálisak egymásra. Pontosabban két párhuzamos egyenesekből álló görbesereg, amelyek távolsága állandó és` frac{sqrt(2)*pi}{2}` egységnyi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koordinátageometria, görbék
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Az egyenletet megoldva, a megoldás a végén két egyenesseregként foglalható össze. Mivel a meredekségek szorzata -1, ezért bármelyk két ilyen egyenes merőleges egymásra. A megoldáshalmaz tehát tkp. az egész koordinátasíkra kiterjedő négyzetháló. A távolság számolásához keressünk két metszéspontot oly módon, hogy választunk az egyik egyenesseregből egyet, melyen két szomszédos metszéspont távolságát számítjuk ki. Válasszuk p-t 0-nak, q-t pedig 0-nak majd 1-nek, majd ezeknek az egyeneseknek kiszámítjuk a metszéspontjait. Végül a két pont távolságát az euklideszi képlettel számolva megkapjuk a kívánt értéket. Egy másik meggondolás lehet még, hogy tudjuk, hogy a hálóban egy-egy négyzet átlójának hossza éppen `pi`, ekkor pedig az oldal hossza, `pi/sqrt(2) = \sqrt(2)/2*pi`. Ezutóbbi csak később jutott már eszembe, így a papíron az első megoldás van.
0

Te csak `p=0` és `q=0` beli `M_1` illetve `p=0` és `q=1` beli `M_2` metszéspontok távolságára látod be, hogy az `frac{sqrt(2)*pi}{2}`. A bizonyítás befejezéséhez hiányzik az általánosabbnak tűnő eset `p`-re és `q`-ra az `M` metszéspont illetve `p`-re és `q+r`-re a `M'` metszéspont távolságára kapható `|r|*frac{sqrt(2)*pi}{2}` alak, ahol `r in ZZ`. Ha ezt megcsinálod megoldásnak jelölöm a válaszodat.
Módosítva: 3 napja
0