Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
Képet csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I.
`2*y+3*x=8` /mindkét oldalból vonjunk ki `3*x`-t
`2*y=8-3*x` /osszuk el mindkét oldalt `2`-vel
`y=4-(3/2)*x` függvényként felírjuk:
`f(x)=4-(3/2)*x`
II.
`3*y-2*x=6` /mindkét oldalhoz adjunk `2*x`-t
`3*y=6+2*x` /osszuk el mindkét oldalt `3`-mal
`y=2+(2/3)*x` függvényként felírjuk:
`f(x)=2+(2/3)*x`
A két függvény ábrázolását rád bíznám!
Az egyenlet rendszernek a megoldása az ábráról majd leolvasható (a két egyenes metszéspontja).

Használjuk fel a függvényeket más formában!
I. `y=4-(3/2)*x`
II. `y=2+(2/3)*x`
Fordítsuk össze a két egyenletet:
`4-(3/2)*x=2+(2/3)*x` /vonjunk ki mindkét oldalból `2`-t
`2-(3/2)*x=(2/3)*x` /adjunk mindkét oldalhoz `(3/4)*x`-t
`2=(2/3)*x+(3/2)*x` /hozzuk közös nevezőre a törteket (LKT: 6)
`2=(4/6)*x+(9/6)*x` /vonjunk össze
`2=(13/6)*x` /osszuk el mindkét oldalt `13/6`-dal (törttel osztás=reciprokkal szorzás)
`12/13=x` Ha az eredményt visszahelyettesíted bármelyik egyenleteben kapod: `y=34/13`

Az ellenőrzést is rád bíznám. Remélhetőleg nem számoltam el sehol.
0