Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
564
49. Egy versenyen két feladatot kellett megoldani. Hatan voltak, akik mindkét feladatot megoldot- ták, és hatan, akik egyiket sem tudták megcsinálni. A legalább egy feladatot megoldók 75%-a oldotta meg az elsőt, 50%-a a másodikat. Hányan vettek részt a versenyen, és hányan voltak,

akik az első feladatot megoldották, de a másodikat nem?

14
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nevezzük el X-nek azok számát, akik legalább az egyik feladatot megoldották.
Akik az 1-es feladatot megoldották azok a 75%*X, akik a 2-es feladatot megoldották azok az 50%*X. Ha ezt a két mennyiséget összeadom, akkor a mindkét feladatot megoldókat (6 fő) kétszer számoltam. Ha ezt levonom, akkor pont azok számát kapom meg, akik legalább az egyik feladatot megoldották
Innen már egyszerű a képlet felírás:
0,75*X+0,5*X-6=X /összevonok amit lehet
1,25*X-6=X /rendezem az egyenletet
0,25*X=6 /mindkét oldalt osztom 0,25-tel
X=24
Tehát a versenyen összesen 30-an vettek rész (nem elfelejtkezve azokról, akik nem tudtak egy példát sem megoldani), és az első feladatot 18-an oldották meg.
0