Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
Sziasztok!
Tudnátok ebben segíteni?
Hozzuk egyszerűbb alakra a következő kifejezéseket(alpha hegyesszög)
Csatolom a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kezdem az egyszerűbbel!
e) `sin²α-cos²α=(sin α+cos α)*(sin α-cos α)`
Innen már az egyszerűsítés gyerekjáték De egy feltételt mindenképpen ki kell mondani: `sin α+cos α≠0 ⇒ sin α ≠-cos α`
`(sin²α-cos²α)/(sin α+cos α)=sin α-cos α` HA `sin α≠-cos α`
0

d) ez egy kicsit nehezebb, de azért ez sem sokkal bonyolultabb:
`cos α*sqrt(1+tg²α)`
`sqrt(cos²α*(1+tg²α)`
`sqrt(cos²α+cos²α*tg²α)`
`sqrt(cos²α+cos²α*(sin²α)/(cos²α))` HA `cos²α≠0`, akkor tudunk egyszerűsíteni)
`sqrt(cos²α+sin²α)` Mivel `cos²α+sin²α=1` így a végeredmény 1, amennyiben `cos²α≠0`
Az `α`-ra kiszámolt feltételt rád hagynám.
0