Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
480
1. Egy paralelogramma egyik szöge 30°-kal nagyobb, mint egy másik. Mekkorák a paralelogramma szögei?

2. Egy paralelogramma egyik szöge másfélszer nagyobb, mint egy másik. Mekkorák a szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mit tudunk a paralelogrammáról?
1. belső szögeinek összege 360°;
2. az átlós szögei páronként megegyeznek;
3. az alapon fekvő szögek 180°-ra egészítik ki egymást.

Ezek ismeretében már könnyű felírni az egyenleteket:
1. `β=α+30° ⇒ α+(α+30°)=180° ⇒ 2*α=150° ⇒ α=75° ⇒ β=105°`
2. `β=1,5*α ⇒ α+(1,5*α)=180° ⇒ 2,5*α=180° ⇒ α=72° ⇒ β=108°`
1