Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helló mindenki!! Segítenétek?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1407
Egy szénhidrogén 85,7% szenet tartalmaz, a moláris tömege 70g/mol. Mi az összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az összegképlet CmHn. A feladatban megadott két adatra felírhatunk egy-egy egyenletet.

A moláris tömeg: `m*12+n*1=70`

A széntartalom: `(m*12)/70=0.857`

Az utóbbi egyenletből már meg is van az egyik változó: `m=(0.857*70)/12=5`

Az első egyenlet alapján pedig `n=70-12*5=10`.

Vagyis az összegképlet C5H10.
1