Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megtudnátok oldani ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1427
Hány dm^3 standard állapotú (25°C hőmérsékletű és 0,1 MPa nyomás) szén-dioxid-gáz keletkezik a C6H6O összegképletű etil-alkohol 2,3 cm^3-ének tökéletes égésekor? (P etilakohol = 0,8g/cm^3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szerintem ezt elgépelted, mert az etil-alkohol összegképlete nem C6H6O, hanem C2H6O. A továbbiakban ezzel számolok.

Az alkohol tömege: `rho V=2.3*0.8=1.84` g

Moláris tömege: `2*12+6*1+1*16=46` g/mol

Tehát az anyagmennyiség: `1.84/46=0.04` mol

Az égés reakcióegyenlete: C2H6O + 3O2 --> 3H2O + 2CO2

A reakcióegyenlet szerint a szén-dioxid mennyisége az alkoholénak duplája, azaz 0,08 mol. Ez standard állapotban `0.08*24.5=1.96 dm^3` térfogatot vesz fel.
1