Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
668
Vízszintes asztallapra M tömegű testet helyezünk, rákötünk egy (elhanyagolható tömegű, nyújthatatlan) fonalat, amit átvetünk az asztal szélére rögzített (súrlódásmentes, elhanyagolható tömegű) csigán. Számolja ki az M tömegű test és az asztal között a tapadási súrlódási együttható értékét, ha a függőlegesen lógó fonál végére legalább mmin tömegű testet kell rögzítenünk, hogy a testek elkezdjenek gyorsulni!
Adatok: M = 21,59 g; mmin = 9,03 g.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, help, beadandó, segíts, test, súrlódási
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Lemaradt pár adat!

DE! Pechedre ismerem ezt a feladatot!

`a=(2s)/(t^2)=0,63m/(s^2)`

Mivel ugye a testek mozdulatlanságból indultak ki!

Először is: csinálunk egy egyenletrendszert, mindkettő testre felírjuk a dinamika alapegyenletét.

Másodszor: Megoldjuk ezeket az egyenleteket.

Nincs is jobb dolog, mint éjszaka kétismeretlenes egyenleteket megoldani B-)

`SigmaF=m*a`

`I. F_k-F_s=M*a`

`II. F_g-F_k=m*a`

Most szépen összeadjuk őket!

`F_g-F_s=m*a+M*a`

`m*g-M*g*μ=(m+M)*a`

Ebből a `μ`-t most kifejezzük.

`m*g-(m+M)*a=M*g*μ`

`(m*g-(m+M)*a)/(M*g)=μ`

`μ=0,33`
1