Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudja segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
943
Egy szénhidrogén 0,1 móljának tökéletes égése során 26,4 g szén-dioxid és 5,4 g víz keletkezik. Mi a szénhidrogén összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A paraméteres reakcióegyenlet: CmHn + `(m+n/4)` O2 --> `m`CO2 + `n/2`H2O

26,4 g szén-dioxid anyagmennyisége `26.4/44=0.6` mol, 5,4 g vízé pedig `5.4/18=0.3` mol.

Vagyis a szénhidrogénhez képest hatszor több szén-dioxid van, és háromszor több víz. Összevetve ezeket a reakcióegyenletben szereplő együtthatókkal: `m=6` és `n/2=3`, vagyis `n=6`.

Tehát a szóban forgó szénhidrogén összegképlete C6H6.
Módosítva: 8 éve
0