Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
489
A víz felszínén egy 50 cm vastag, 8 m² területű jégtábla úszik. A jég sűrűsége 900 kg/m³. Legfeljebb mekkora tömegű jegesmedve állhat rá a jégtáblára anélkül, hogy elsüllyedne?

Plss valaki magyarázattal, nagyon nem értem az anyagot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ehhez alkalmaznod kell Newton-törvényeit!

`SigmaF=m*a`

ugye a testek nyugalomban vannak, mert csak lebegnek a víz felszínén

`SigmaF=0`

Most mielőtt fel írnánk szépen, hogy milyen erők hatnak a testekre, szögezzünk le valamit! Jelöljük a jegesmedve és a jég tömegét nagy `M`-mel. Ebből adódik, hogy `M=m_(jég)+m_(medve)`.

Most írjuk fel az erőket!!

`F_g-F_(fel)=0`

`M*g=rho_f*V_(be)*g`

Ki kell számolnunk a jég térfogatát. Mert azt az állapotot keressük, amikor a jég MÁR majdnem elsüllyedt, de még nem teljesen. A teteje egy vonalban van a víz szintjével.

Ez lesz a jég térfogata:

`V_(be)=0,5*8=4m^3`

Most a jég tömegét fogjuk kiszámolni, mert nem tudjuk, hogy mennyi és az elején leszögeztünk valamit.:

`m_(jég)=4*900=3600kg`

Most már minden adott, hogy számoljunk egy jót

`M*g=rho_f*V_(be)*g`

Ugye tudunk egyszerűsíteni g-vel.

`M=rho_f*V_(be)`

`M=1000*4=4000kg`

Vissza írjuk a számokat az egyenletbe!

`m_(medve)=4000-3600=400kg`

Maximum `400kg` lehet a maci
2