Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Ha van 3 dobókockám, a három dobásával, hány dobás fog 1-est tartalmazni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Függetelenül a számozástól összesen `6xx6xx6=6^3=216`-féle eredmény lehetséges. Ha bele számítom az `1`-es eredményeket, itt három variáció lehetséges. Az első eset az, amikor egyetlen dobókocka ad `1`-est. Ha első dobókocka adja az `1`-est, akkor a maradékra `5^2=25` eset jut. Ugyanígy a második és harmadik kockával is. Tehát erre a variációra összesen `75` eset jut.
Ha két dobókocka adja az `1`-est, akkor ez az első és második, első és harmadik illetve második és harmadik dobókockával jöhet létre. A fennmaradó dobókocka `5`-féle eredményt adhat. Tehát erre a variációra összesen `15` eset jut. Hogy mindhárom dobókocka adjon `1`-est, ez csak egyféleképpen lehetséges. És ez volt a harmadik variáció.
Összesen tehát `75+15+1=91` ilyen esemény lehetséges.
Módosítva: 2 éve
0