Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika- gázok

Főoldal » Középiskola » Fizika
620
A dízelmotorokban fontos szerepe van annak, hogy a hengerben a dugattyú nem csak összesűríti a levegőt, hanem fel is melegíti, ugyanis ezért gyullad meg az üzemanyag a hengerben (a dízelmotorokban nincs gyertya). A mérések azt mutatják, hogy az 1 16 részére összesűrített levegő nyomása 40 atm. Mekkora az összesűrített levegő hőmérséklete ekkor, ha a külső levegő hőmérséklete 10°C, és nyomása 1 atm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A `(pV)/T` mennyiség mindkét állapotban azonos lesz:

`(p_1 V_1)/T_1=(p_2 V_2)/T_2`

`(1*V_1)/283=(40*1/16V_1)/T_2`

`1/283=(40*1/16)/T_2`

`T_2=283*40/16=707.5K~~434.5°C`
0