Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
542
Kérlek segítsetek! Ha egy ideális gáz nyomását megháromszorozzuk, térfogatát megduplázzuk, akkor
hogyan változik a hőmérséklete? Mennyi lesz a végső hőmérséklet, ha a kezdeti hő-
mérséklet -100°C volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A `pV=nRT` állapotegyenlet miatt amíg az anyagmennyiség állandó, addig a `(pV)/T` mennyiség is állandó. Tehát:

`(p_1V_1)/T_1=(3p_1*2V_1)/T_2`

`1/T_1=6/T_2`

`T_2=6T_1`

Vagyis a (Kelvinben mért!) hőmérséklete meghatszorozódott. Tehát ha kezdetben `T_1=-100°C=173K` volt, akkor végül `T_2=6*173=1038K=765°C` lett.
0