Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
Csatoltam a kèpet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Trapéz alapon fekvő szögei: `tgalpha=m/((AB-DC)/2)=6/((8-5)/2)=>alpha=75,96°`

Ugyan ekkorák a kiegészítő háromszög alapon fekvő szögei is. Ismerjük a kiegészítő háromszög alapon fekvő szögeinek értékét valamint alapjának hosszát tehát a magasság könnyedén meghatározható további szögfüggvénnyel.

`m=tgalpha*(DC)/2=tg75,96°*5/2=color(red)(10 \ cm)`

A nagy háromszög teljes magassága tehát: `6+10=16 \ cm`

Egyszerű pitagorasszal kiszámoljuk a szárak hosszát.

`b=sqrt(m_"nagy"^2+((AB)/2))^2=sqrt(16^2+4^2)=color(red)(6,49 \ cm)`
0