Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika segitség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
778
Egy tartályt színültig töltünk 2 liter vízzel 20°C-on. A tartályt a vízzel együtt 75°C-ra

melegítjük. Azt tapasztaljuk, hogy a tartályból egy kevés víz kicsurog a tartály pere-
mén. A kicsorduló vizet 20°C-on megmértük, és az eredmény 45,3 ml-nek találtuk.

Mekkora a tartály anyagának lineáris hőtágulási együtthatója?
(1001,8 ml 20°C-os víz 75°C-on 1025,8 ml.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kicsordult vizet ha levonom az eredeti 2 literből, kijön, hogy mennyi víz tágult pont akkorára, mint amekkora az edény térfogata 75 fokon:
`"2000"-"45,3"=1954,7"\ ml`

Ha 1001,8 ml 20 fokos vízből 1025,8 ml lesz, akkor 1954,7 ml-ből ennyi:
`"1954,7"·"1025,8"/"1001,8"="2001,53"\ ml`

Vagyis a 2 literes edény térfogata 1,53 ml-rel nőtt ΔT=55°C hőmérséklet emelkedés hatására.

A térfogati hőtágulási együttható ezért ennyi:
`ΔV=β·V_0·ΔT \ \ \ -> \ \ \ β=(ΔV)/(V_0·ΔT)="1,53"/(2000·55)`
`β="1,39"·10^(-5)`

A lineáris hőtágulási együttható ennek a harmada:
`α="0,46"·10^(-5)`
0