Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tehervagon emelese

Főoldal » Középiskola » Fizika
996
Elakadtam a megoldassal:

Feladat:
Mekkora erővel lehet felemelni egy 15 t tömegű tehervagont, ha hidraulikus körkeresztmetszetű dugattyúinak sugara 2 cm és 40 cm? (3750 N)

Megoldasom:
m = 15t = 15 000 kg
F = m*g = 15 000 kg * 10 m/s2 = 150 000 N
r1= 2 cm = 0,02m
r2= 40 cm = 0,4m

F1/A1 = F2/A2
F2 = F1 * A2 /A1 = F1 * r2^2 PI / r1^2 PI = F1 * r2^2 / r1^2 = 150 000 * 0.02^2 / 0.4^2 = 375 N
Az eredmeny 3750N lenne, valoszinuleg a cm - m atvaltasnal van a hiba, de nem ertem..
koszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Lehet tudni, hogy milyen tankönyvből, esetleg feladatgyűjteményből van a feladat?
1