Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki érti ezt?

Főoldal » Középiskola » Matematika
507
Eddig még neem vettünk ilyet és ezt kaptuk háziba. Valaki tud segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A könnyű megoldás az, hogy használod a számológéped `sin^(-1)` gombját. Ez ad neked egy olyan `alpha` szöget, amelynek a szinusza `2/3`, és ezt utána csak be kell helyettesíteni a többi szögfüggvénybe. De a tanárod valószínűleg nem erre kíváncsi.


Először határozzuk meg a koszinusz értékét. Ismert, hogy `sin^2 alpha+cos^2 alpha=1`, vagyis `|cos alpha|=sqrt(1-(2/3)^2)=sqrt(5)/3`. Tehát `cos alpha=sqrt(5)/3` vagy `cos alpha=-sqrt(5)/3`, mindkettő lehet.

A tangens a szinusz és a koszinusz hányadosa, ez tehát vagy `(2/3)/(sqrt(5)/3)=2/sqrt(5)`, vagy `(2/3)/(-sqrt(5)/3)=-2/sqrt(5)`.

A kotangens a tangens reciproka, ez vagy `sqrt(5)/2`, vagy `-sqrt(5)/2`.
Módosítva: 8 éve
0