Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - gáztorvenyek

Főoldal » Középiskola » Fizika
860
Tudna valaki segiteni? Milyen mélyen nyomtuk a higanyba a 80 cm hosszú, mindkét végén nyitott csövet, ha a szabad végét befogva, majd így kiemelve a higanyból, a csőben 10 cm hosszúságú higanyoszlop maradt. (A külső légnyomás 105Pa;
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először határozzuk meg a befogott csőben a higany fölötti levegő nyomását (`P_l`). Ez, valamint a higanyoszlop hidrosztatikai nyomása egyensúlyt tart a külső légnyomással:
`P_l+rho h g=P_0`

Innen a 70 cm hosszú levegőoszlop nyomása:
`P_l=P_0-rho h g=10^5-13600*0.1*10=86400Pa`

Most nézzük meg, mennyivel volt kisebb ugyanennek a levegőnek a térfogata, amikor még nem volt befogva és kiemelve a cső. Állandó hőmérséklet esetén a nyomás és a térfogat szorzata állandó (Boyle-Mariotte-törvény), illetve azonos keresztmetszet esetén a nyomás és a magasság szorzata is állandó. Tehát: `86400*0.7=10^5*h_(l0)`, innen pedig azt kapjuk, hogy a higany fölötti levegőoszlop kezdeti magassága `60.48 cm` volt. Ez azt jelenti, hogy `80-60.48=19.52cm` mélyen nyomtuk bele a csövet a higanyba.
0