Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldalfelező merőleges

Főoldal » Középiskola » Matematika
487
Sziasztok tudnátok segíteni ?
A Feladat : Adott az A (3;-2) B(-1;5) C(-3;-5) csúcsú háromszög. Írd fel az a, oldalhoz tartozó oldalfelező merőleges egyenletét.
Valami tanács teljesen elvesztem.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
BC szakasz felezőpontjának kooridnátái: `F=((b_1+c_1)/2;(b_2+c_2)/2)=((-1+(-3))/2;(5+(-5))/2)=color(red)((-2;0))`

Normálvektora: `(-1-(-3);5-(-5))=>color(red)((2;10))`

Felírjuk az általános képletet: `Ax+Bx=Ax_0+By_0`

Behelyettesítünk és kiszámoljuk.

`2*x+10y=2*(-2)+10*0`

`2x+10y=-4`

`color(red)(2x+10y+4=0)`
0