Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
579
Egy réz- és egy alumíniumszalag egyik végét összeszegecseltük. A rézszalag 20°C-on pontosan 3 m hosszú. Milyen hosszú legyen az alumíniumszalag ezen a hőmérsékle-ten, hogy a szalagok szabad végei közötti hosszkülönbség a hőmérséklettől függetle-nül mindig ugyanakkora legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A szalagok hossza ΔT hőmérséklettel arrébb ennyi lesz:
`ℓ=ℓ_0+α·ΔT·ℓ_0`
A réznél `ℓ_0=3\ m`, az alumíniumnál legyen `x` méter.

A kettő különbsége:
`ℓ_"réz"-ℓ_"alu"=(3\m-x)+ΔT·(α_"réz"·3\ m-α_"alu"·x)`
Ennek kellene mindig ugyanannyinak, vagyis `(3\ m-x)`-nek lennie. Ahhoz ez kell:
`α_"réz"·3\ m-α_"alu"·x=0`
`x=α_"alu"/a_"réz"·3\ m`

A hőtágulási együtthatókat keresd meg hozzá...
0