Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom elore is!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
492
Egy vállon átvetett rúd hossza1,5 m.A rúd végeire egy 10 l, a másik végere egy 15 l vizesvedret akasztanak.Hogyan kell (milyen távolsagra) elhelyezni a vállon az eggyik illetve a másik vedret?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen `x` a 10 kg-os vödör távolsága az alátámasztási ponttól, `y` pedig a 15 kg-os vödöré.

A forgatónyomatékok egyensúlya: `x*10=y*15`

Azt is tudjuk, hogy a rúd teljes hossza 1,5 méter: `x+y=1.5`

Ez egy egyenletrendszer. Az első egyenletből `x=1.5y`, ezt behelyettesítve a másodikba: `2.5y=1.5`, azaz `y=0.6m` és `x=1.5-0.6=0.9m`.

Vagyis úgy kell vállra venni a rudat, hogy a nehezebb vödör 60 cm-re, a könnyebb pedig 90 cm-re legyen a vállunktól.
0