Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú szöveges egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
1514
Matek dolgozatra szeretnék felkészülni, de nemtudom, hogy hogy kell megoldani :(
Egy üzem egy év alatt 43%-al növelte termelését. Ez a növekedés két forrásból származott: egyrészt növekedett a munkások száma, másrészt növekedett az egy főre jutó termelés. Hány százalékkal nőtt a munkások száma, ha az egy főre jutó termelés háromszor akkora százalékkal nőtt, mint a munkások száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
10,75 gondolom. 3:1 hez 3+1 = 4
43/4 = 10,75, javítsatok ki ha baromság :D
0

Szia!

2 egyenletet tudsz felírni:
x * y = 1.43
(x-1) = 3*(y-1)
x = 3y-3+1 = 3y - 2
behelyettesítünk:
(3y - 2)*y = 1.43
3y2 - 2y - 1.43 = 0.
Megoldjuk a másodfokút, a pozitív gyöke: 1.1
y=1.1
behelyettesítünk az első egyenletbe:
x*1.1 = 1.43
x = 1.3
Látható, hogy 10%-al nőtt a munkások száma, és 30%al az egy főre jutó termelés.
4