Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometris. Legkisebb és legnagyobb érték.

Főoldal » Középiskola » Matematika
647
Mi a legkisebb és legnagyobb értéke??
cos2x+sin2x
sin²x-cos2x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az elsőt szorozzuk meg `sqrt(2)/2`-vel:

`sqrt(2)/2*[cos(2x)+sin(2x)]``=``cos(2x)*sqrt(2)/2+sin(2x)*sqrt(2)/2``=``cos(2x)*sin(pi/4)+sin(2x)*cos(pi/4)``=``sin(2x+pi/4)`

Ebből pedig az eredeti feladat:

`cos(2x)+sin(2x)``=``sin(2x+pi/4)/(sqrt(2)/2)``=``sqrt(2)sin(2x+pi/4)`

Aminek a szélsőértékei nyilvánvalóan `+-sqrt(2)`.


---------------------------------


A másodikhoz használjuk ki, hogy `cos(2x)=cos^2x-sin^2x=1-2sin^2x`:

`sin^2x-cos(2x)``=``sin^2x-(1-2sin^2x)``=``3sin^2x-1`

`0 ≤ sin^2x ≤ 1`, tehát `-1 ≤ 3sin^2x-1 ≤ 2`
0

Az elsőhöz kiegészítés: hogyan lehet rájönni a `sqrt(2)/2`-re:

(Amit leírok, az mindenféle esetre jó, ahol szinusz és koszinusz valahányszorosai vannak összeadva, nem csak a mostanira. Érdemes megjegyezni, nem túl bonyolult.)

Induljunk ki ebből az ismert összefüggésből:
`sin(α+β)=sinα·cosβ+cosα·sinβ`
Ezt szorozzuk be egy egyelőre ismeretlen `A`-val:
`A·sin(α+β)=A·sinα·cosβ+A·cosα·sinβ`

A jelenlegi feladathoz legyen `β=2x`:
`A·sin(α+2x)=A·sin\ α·cos(2x)+A·cos\ α·sin(2x)`
A jobb oldal ugyanaz lesz, mint a kívánt `cos(2x)+sin(2x)`, ha ezek teljesülnek:
(1) `A·sin\ α=1`
(2) `A·cos\ α=1`

Ha elosztjuk (1)-et (2)-vel, ez lesz:
`(sin\ α)/(cos\ α)=1`
`"tg"\ α=1`
Ami `α=45°` esetén teljesül.

Ezt visszahelyettesítjük (1)-be:
`A·sin\ 45°=1`
`A·1/sqrt(2)=1`
`A=sqrt(2)`

Vagyis ez jött ki:
`A·sin(α+2x)=cos(2x)+sin(2x)`
`cos(2x)+sin(2x)=sqrt(2)·sin(45°+2x)`

Aminek a maximuma `sqrt(2)`, a minimuma `-sqrt(2)`
1