Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1386
Sziasztok! Kellene egy kis segítség:
Mennyi hőt ad le naponta a szobának a gőzfűtés radiátora, ha az óránként beérkező, 2 kg tömegű 100 ⁰C hőmérsékletű vízgőz 60 ⁰C-os vízként távozik? A víz lecsapódási hője 2250 kJ/kg.

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először le kell csapódnia a víznek, ez `2*2250=4500kJ` hőleadást jelent. Viszont ekkor még mindig 100°C-os vizünk van, csak már folyékony. A lehűléskor `c*m*Delta T` hőt ad le, ahol `c=4.2(kJ)/(kg*°C)` a víz fajhője. Tehát a lehűlés során `4.2*2*40=336 kJ` hő szabadul fel. A lecsapódással együtt ez összesen `4836kJ`. Ez az óránkénti hőmennyiség, egy egész nap alatt `24*4836``=``116064kJ``~~``116MJ` a hőleadás.
1