Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség az alábbi feladatok megoldását illetően?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
376
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
`L = 75 // 5 = 15`
`O = L * 3 = 15 * 3 = 45`
`K = O - L = 45 - 15 = 30`
`S = K + O = 30 + 45 = 75`
`I = S // 3 = 75 // 3 = 25`
`A = 197 - I - S - K - O - L = 197 - 25 - 75 - 30 - 45 - 15 = color(red)7`

2.
`{:
("36-nak a 25%-a", color(green)(36 // 100 * 25 = 9), color(red)lt, "6-nak az " 5/3 " része", color(green)(6 // 3 * 5 = 10)),
("0-nál nagyobb és 12-nél kisebb prímszámok", color(green)(L=[2, 3, 5, 7, 11] -> 5), color(red)gt, "20-nál kisebb 4-gyel osztható természetes számok", color(green)(K=[4, 8, 12, 16] -> 4)),
(1/4"-nek a " 2/3" része", color(green)(1 / 4 * 2 / 3 = 1 / 6), color(red)lt, 1/2"-nek a " 3/4 " része", color(green)(1 / 2 * 3 / 4 = 1 / 4)),
("A négyszög belső szögeinek összege", color(green)(360^o), color(red)=, "A háromszög külső szögeinek összege", color(green)(360^o)),
("Egy szabályos hatszög átlóinak száma", color(green)(((6 - 3) * 6) / 2 = 9), color(red)gt, "Egy szabályos hatszög szimmetriatengelyeinek száma", color(green)(6))
:}`

Megjegyzés: a 2. kérdésnél úgy számoltam, hogy a 0 nem természetes szám. Ha a tankönyv szerint a 0 természetes szám, akkor a relációs jel =. ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A9szetes_sz%C3%A1mok#Term%C3%A9szetes_sz%C3%A1m-e_a_nulla? )

3.
`"titkár" = 3`
`"Csaba" = ("titkár" * 3/4) / (1/4) = (3 * 3/4) / (1/4) = 9`
`"Balázs" = (("titkár" + "Csaba") * 1/3) / (2/3) = ((3 + 9) * 1/3) / (2/3) = 6`
`"Ádám" = (("titkár" + "Csaba" + "Balázs") * 2/5) / (3/5) = ((3 + 9 + 6) * 2/5) / (3/5) = 12`

b) Hány füzet volt eredetileg a boltban?
`"Ádám" + "Balázs" + "Csaba" + "titkár" = 12 + 6 + 9 + 3 = color(red)30`

a) Az összes füzet hányadrészét vette meg Csaba?
`"Csaba" / "összes" = 9 / 30 = color(red)(3 / 10)`

c) Hányszor több füzetet vett Balázs, mint az iskolatitkár?
`"Balázs" / "titkár" = 6 / 3 = color(red)2`

d) Hány füzet maradt Balázs vásárlása után?
`"összes" - "Ádám" - "Balázs" = 30 - 12 - 6 = color(red)12`

Ellenőrzés:
`30 * 2 / 5 * 1 / 3 * 3 / 4 - 3 = 0`
Módosítva: 2 éve
0