Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Mejik ókori néphez kapcsolódnak a fényképeket látható piramisok ?

111
A gizai piramisok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Bár a fénykép lemaradt, a Gízai piramisokról egy rövidke kis szösszenet!

A piramisok Egyiptomban találhatók és a fáraók temetkezési helyeként használták. Gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisai, melyek Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz néven is ismertek, ezek a görög megfelelőjük. A három nagy piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát, a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal kapcsolatos épületeket. A Gízai piramisok közül Hufu piramisa az ókori világ Hét Csodájának az egyike. Gíza az egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében helyezkedik el.
Gíza nemcsak a piramisok, hanem a könnyű megközelíthetősége miatt elsődleges turistacélpont volt már az ókorban is. A Gízai piramisok mérete lenyűgöző. Pl.: A Kheopsz piramis 138 méter magas (eredetileg 147 méter volt csak az idők során leomlott.) 2,5 millió, egyenként 2,5 tonnás faragott mészkőtömbből építették. A piramis tájolása tökéletes csillagászati ismeretekre utal, alapjának négy sarka a négy égtájat mutatja, egy-egy oldala 230,4 méter hosszú.
0