Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A német egység megteremtése

430
Sziasztok nekem 2 kérdésem lenne!

Miért 1866-ban csatolták Velencét Olaszországhoz?
Miért csak 1870-ben lett Róma az Olasz királyság fővárosa?

Előre is köszönöm ha valaki le tudja írni a megoldásokat!! <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
Miért 1866-ban csatolták Velencét Olaszországhoz?

Az olasz egység kialakulásával egyidejűleg lehetővé vált a németek lakta területek egységesítése is. A németek a XIX. század közepéig több, egymással laza szervezetet alkotó állam fennhatósága alatt éltek. Az egységes nemzetállam létrehozásának fontos gazdasági okai voltak, mivel az ipari forradalom hatásaként egyes német területek Európa legiparosodottabb részeivé váltak. A széttagoltság azonban akadályozta a gazdaság fejlődését.
A két legerősebb német állam Poroszország és Ausztria volt. Ezen két állam között folyamatos volt a versengés a vezető szerepért a fokozatosan egységesülő Németországban. A versengésnek Otto von Bismarck porosz miniszterelnök (kancellár), háborúval vetett. 1866 tavaszán Poroszország szövetséget kötött Olaszországgal, június elején pedig megszállta az osztrák igazgatás alá tartozó Schleswiget, és bejelentette a Német Szövetség megszűnését. Ezzel a Bismarck vezette porosz diplomácia elérte, hogy 1866. június 14-én, Ferenc József császár maga üzenjen hadat. Olaszország – I. Vilmos oldalán – hat nappal később lépett be a háborúba. Az 1866-os porosz–osztrák háború döntő csatájára 1866. július 3-án került sor a csehországi Königgrätznél (konigréc), ahol Poroszország elsöprő győzelmet aratott Ausztria felett. Ausztria Olaszországgal augusztus 12-én békét kötött. Ennek békekötésnek és a porosz győzelemnek köszönhetően Olaszország az 1866-os háború révén újabb területekkel gazdagodott. birtokba vehette Veneto tartományt és Velence városát.

Miért csak 1870-ben lett Róma az Olasz királyság fővárosa?

Az egységes olasz állam Piemont vezetésével jött létre. Elsőként le kellett győzni az Osztrák Császárságot, mely uralma alatt tartotta az észak Itáliai területek jelentős részét. Az 1859. június 24- én lezajlott solferinói csata a piemonti–francia–osztrák háború rendkívül véres ütközete volt, melyben a osztrák erők döntő vereséget szenvedtek a francia és szárd–piemonti seregtől. 1860 tavaszán népfelkelés tört ki Szicíliában. Garibaldi vörösingesei partra szálltak a szigeten. Seregével észak felé fordulva bevonult Nápolyba, és megdöntötte az ott uralkodó Bourbon-ház hatalmát. 1861-ben Torinóban kikiáltották az egységes Olasz Királyságot. 1870-ben pedig – Róma csatlakozásával – létrejött az egységes olasz nemzetállam. A pápa világi hatalma a Vatikánra Róma egyik városrészére, korlátozódott.
.
0

Ezt nem rosszból de te 7.-es vagy?
Mert én igen és ez a munkafüzetemben a házi feladatom
0