Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 12.

Főoldal » Középiskola » Matematika
328
Mekkora erővel lehet egyensúlyban tartani a 6 m hosszú és 3 m magas lejtőn a 350 kg tömegű csillét, ha az erő a lejtővel párhuzamos és a súrlódást nem vesszük figyelembe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is számold ki a csillét tömegéből származó gravitációs erőt:
F_gravitáció = m * g
Ahol
m = 350 kg (tömeg)
g = 9,81 m/s^2 (a Föld gravitációs gyorsulása)

F_gravitáció = 350 kg * 9,81 m/s^2 = 3433,5 N

A lejtőn található erő összetett erő, amelynek van egy függőleges és egy vízszintes komponense. A függőleges komponens ellensúlyozza a gravitációs erőt, míg a vízszintes komponens tartja a csillét a lejtőn.

A lejtő meredekségét a magasság és a hosszúság alapján számolhatjuk ki:
meredekség = magasság / hosszúság = 3 m / 6 m = 0,5

Tehát a függőleges erőkomponens:
F_függőleges = F_gravitáció * meredekség = 3433,5 N * 0,5 = 1716,75 N

A vízszintes erőkomponens a lejtőhöz párhuzamos erő, amellyel a csillét egyensúlyban tartjuk. Ezt az erőt kell kiszámolni:
F_vízszintes = F_függőleges * meredekség

F_vízszintes = 1716,75 N * 0,5 = 858,375 N

Tehát ahhoz, hogy a 350 kg tömegű csillét egyensúlyban tartsd a 6 m hosszú és 3 m magas lejtőn, kb. 858,375 N nagyságú erőre van szükség a lejtő irányába, amely párhuzamos a lejtővel és a lejtő meredekségével arányos.




0