Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
485
Egy kilátó magasságát szeretnénk meghatározni. A kilátó aljától kiinduló egyenesen, egymástól 50 m távolságra kijelöltünk két pontot. A közelebbi pontból a torony csúcsa 84°-ban látszik, a távolabbi pontból 51°-ban. Milyen magas a kilátó?

Köszi a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, geometria, szintfelmérő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a torony talppontja `T`-ben és a csúcspontja `P`-ben. A közelebbi
mérőpont legyen `P_1`-ben, ahonnan `84°`-os szögben látjuk
a torony P csúcspontját. A távolabbi mérőpont a `P_2`, ahonnan a
kérdéses csúcspont `51°`-os szögben látszik. Mindezek együttesen
meghatároznak két egymást tartalmazó derékszögű háromszöget. (Lásd a csatolt
képen az ábrát is. Vigyázat az ábra nem méretarányos és nem is szögtartó.)

Kiszámolandó a `|TP|=x` távolság, de ehhez fel kellett vennünk a `|TP_1|=y`
távolságot is. Mindezek együtt egy lineáris kétismeretlenes egyenletrendszert
határoznak meg: `tg 84°=frac{x}{y}` ill. `tg 51°=frac{x}{y+50}`, amely viszonylag
egyszerűen megoldható. Főbb lépések a következők voltak: `x=(tg 84°)*y`-et behelyettesítjük
a második egyenletbe ; majd megoldjuk `(tg""51°)*y+50*tg51°=(tg 84°)*y` egyenletet `y`-ra.
Tehát `y=frac{50*tg51°}{tg 84° - tg 51°}` és végül visszahelyettesítés után
`x=frac{50*tg 84°*tg51°}{tg 84° - tg 51°}`, amiből `x~70,95 m` és `y~7,46 m`.
Ellenőrzés az ábra alapján a derékszögű háromszögek hosszadataiból
kiszámolandók a szögadatok.
Módosítva: 2 éve
0