Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szórólencse vázlat

Főoldal » Középiskola » Fizika
525
A következő feladatot kaptam fizikából:
Készíts rajzot arról a szórólencséről, ahol t=12,5 cm; D=-8. + Hol keletkezik a fényforrás képe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fókusztávolság: `f=1/D=-0.125m=-12.5cm`, tehát a tárgyat éppen a fókuszba tettük.

`1/k+1/t=1/f`

`1/k+1/12.5=-1/12.5`

`1/k=-1/6.25`

`k=-6.25 cm`

Tehát a tárgyhoz képest feleakkora méretű, látszólagos kép keletkezik a lencsétől 6,25 centiméterre.
1