Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
681
A paralelogramma egyik oldala 5 cm-rel nagyobb, mint a másik oldal kétszerese, kerülete pedig 283 cm.

a) Mekkorák a paralelogramma oldalai?
b) Mekkora a területe, ha a hosszabbik oldalhoz tartozó magassága egyenlő a két oldal különbségének ötödével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
egyik oldal: `a`

másik oldal: `2a+5`

`color(blue)(K=2(a+b))`

`K=2(a+2a+5)=6a+10`


`6a+10=283`

`6a=273`

`a=45.5`

`a)`

`a=color(red)(45.5)` `color(red)(cm)`

`b=2*45.5+5=color(red)(96)` `color(red)(cm)`

`b)`

`color(blue)(T=a*m_a=b*m_b)`

`m_b=(b-a)/5=(96-45.5)/5=10.1` `cm`

`T=96*10.1=color(red)(969.6)` `color(red)(cm^2)`
0