Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts kérlek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
610
Mi az f(r) = logx+1x² függvény értelmezési tartománya?

a) Df= {XER;x>0}

b) Df = {X ER;x > -1}

c) Df = {X ER;x ≠0}

d) Df= (XER;x>-1;x≠0}

e) Df=R
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A függvény értelmezési tartományát azok az x értékek alkotják, amelyekre a függvény értelmezett és értelmezett értéket ad.

A függvény a következő alakban van megadva: f(x) = log(x+1) / x²

Mivel a logaritmus műveletének alapjában pozitív számokat kell használni (logaritmus csak pozitív számra értelmezett), az x+1 értékének pozitívnak kell lennie, vagyis x > -1.

Emellett a nevező x²-nek nem lehet 0, mivel nem lehet osztani nullával. Tehát x ≠ 0 feltétel is érvényes.

Tehát az értelmezési tartomány:

Df = {x ∈ ℝ; x > -1, x ≠ 0}

Ez a válasz a b) opcióra illik: Df = {x ∈ ℝ; x > -1}.
0