Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
907
Mennyi az x2 - 7x + 2 = 0 egyenlet valós megoldásainak a szorzata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
x^2 -7x +2 = 0

Ez egy másodfokú egyenlet.

Alkalmazva a képletet:

x1,2 = [-b +- sqrt(b^2 - 4ac)]/2a

az "a" a másodfokú tag (x^2) ebből 1db van: a = 1
a "b" az elsőfokú tag (-7x), ebből -7 van: b = -7
a "c" pedig a konstans (2), ebből 2 van: c = 2

Ezeket beírva a képletbe:

x1 = 6,7
x2 = 0,29

x1*x2 = 6,7*0,29 = 1,943

Pontosan (7- 41 )/2 * (7+ 41 )/2 = 2

Ha pedig nem így gondoltad a kérdést, hanem így:

x2 -7x +2 = 0

akkor ez elvégezve a kivonást: -5x +2 = 0 --> 5x = 2 --> x = 0.4

Módosítva: 2 éve
-1


Viéte-formula:

`x_1*x_2=c/a=2/1=color(red)("2")`

1