Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts kérlek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
807
Egy téglalap egyik párhuzamos oldalpárját 20%-kal nyújtjuk, a másik párhuzamos oldalpárját 25%-kal rövidítjük. Hogyan változik a téglalap területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük a-val a téglalap hosszát, b-vel a szélességét.

Ekkor a téglalap területe T = a*b

Egyik párhuzamos oldalpárját 20%-kal nyújtottuk és a másikat 25%-kal rövidítettük, így:

a' = a + 0,2*a --> 1,2a (ezt az oldalt nyújtottuk)
b' = b - 0,25*b --> 0,75b (ezt az oldalt rövidítettük)

T' = a' * b' = 1,2a * 0,75b = 0,9ab

Vagyis az eredeti terület T = 1ab, míg az új terület T' = 0,9ab

Azaz a téglalap területe így 10%-al csökkent.
0