Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tavasszal virágot ültetnek a parkban, egy háromszög alakú területen. Könyörgöm segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
442
A virágokat sorokban rendezik, és az első sorban 3 tő virág lesz, aztán minden sorba két tővel tőbbet ültetnek, mint a előző sorba. !A területen 10 sor virág lesz. A) hány tő virág lessz az utolsó sorban? B) hány tő virág lesz a háromszögben összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A) Az első sorban 3 tő virág van. A második sorban már 3 + 2 = 5 tő virág van. A harmadik sorban 5 + 2 = 7 tő virág van, és így tovább. A sorok számával együtt növekszik a virágok száma is. Az utolsó sorban tehát: 3 + (10 - 1) * 2 = 3 + 18 = 21 tő virág lesz,
vagy felírsz 2-vel 10 számot mert 10 sorban vannak a virágok, 3+5+7+9+11+13+15+17+19+21 és így már látszik, hogy 21 tő virág lesz.

B) A virágok számának összeget képletként is kiszámolhatjuk (sorozatszám képlete)-
Az összeg képlete: S = n/2 * (2 * a + (n - 1) * d),
ahol S az összeg, n a tagok száma, a az első tag, és d a differencia.
Az utolsó sorban 21 tő virág van, tehát n = 10, a = 3 és d = 2.
S = 10/2 * (2 * 3 + (10 - 1) * 2) = 5 * (6 + 18) = 5 * 24 = 120 tő virág lesz összesen a háromszögben.

vagy legegyszerűbben összeadod a számokat amit felírtál fentebb kettesével 3+5+7+9+11+13+15+17+19+21= 120
0