Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kockával dobtunk húszat. Az eredmények : 6,5,4,6,4,3,5,1,3,4,3,6,4,1,2,4,1,4,2,6.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
387
A)készíts táblázatot a dobott értékek gyakoriságáról és relatív gyakoriságáról. B)mennyi a dobások átlaga, mediánja, módusza? Könyörgöm segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A)
Dobott Érték Gyakoriság Relatív Gyakoriság
1 3 3 / 20 = 0.15
2 2 2 / 20 = 0.1
3 3 3 / 20 = 0.15
4 5 5 / 20 = 0.25
5 2 2 / 20 = 0.1
6 5 5 / 20 = 0.25
A táblázat picit egybefolyt de ha nem érted újraírom.
B)
Átlag (átlagos dobott érték):
Az átlagot meghatározhatjuk úgy, hogy összeadjuk az összes dobott értéket, majd elosztjuk a dobások számával (20).
Átlag = (6 + 5 + 4 + 6 + 4 + 3 + 5 + 1 + 3 + 4 + 3 + 6 + 4 + 1 + 2 + 4 + 1 + 4 + 2 + 6) / 20 = 81 / 20 ≈ 4.05

Medián (középső dobott érték):
A medián a dobott értékek közül a középső érték. Mivel van 20 dobás, az 10. és 11. dobott érték a középsők.
Medián = (3 + 4) / 2 = 7 / 2 = 3.5

Módusz (legtöbbször előforduló dobott érték):
A módusz az a dobott érték, amely a legtöbbször fordul elő.
A dobott értékek: 6, 5, 4, 6, 4, 3, 5, 1, 3, 4, 3, 6, 4, 1, 2, 4, 1, 4, 2, 6

A 4-es érték háromszor fordul elő, ami a legtöbbször, tehát a módusz 4.
Módosítva: 2 éve
0