Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény és részhalmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
A 1588 89es feladatban szeretnék magyarázattal segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia, itt az 1588-as feladatra a válasz:
A függvényt interneten ábrázoltam, te is meg kell, hogy tudd nézni: https://www.desmos.com/calculator/gb1bdekioz
Látod az eredeti függvényt a Df korlátozása nélkül (a fekete), valamint látod a korlátozott függvényt mind a kettő függvény esetében, viszont a két függvény grafikai rajza egybevágó, azaz
f(x)=2x+2 és g(x)=4x-4/2x-2 függvényeké
f(x)=g(x)
Ami az értelmezési tartományt illeti: Df∈R , azaz valós számok halmazán értelmezhető, azon belül x bármely értéket felvehet, minden esetben lesz hozzá tartozó y érték:
Df∈]-∞,+∞[

A feladat második fele:
Lila és zöld színnel láthatod a weboldalon (a kettő egybevág, így csak az egyiket látod) a függvény Df∈[-2,2] intervallumon való ábrázolását.
Lévén, hogy egy szigorúan növekvő függvényről van szó, tudjuk, hogy a minimum értéke az x=-2 értéken, a maximuma pedig x=2 értéken lesz. Ezeket behelyettesítve x helyére egy egyenletben a függvény grafikus képéről való leolvasás nélkül is megtalálhatjuk a függvény szélső értékeit.
2-2+2=1/4+8/4=9/4=2,25

2²+2=4+2=6

Így meg is találtuk a függvényünk minimumát (-2;2.25) és maximumát (2;6) tehát az értékkészlet eközött a két pont között határozható meg, viszont oda kell figyelni, hogy a [-2,2] értelmezési intervallum egy zárt intervallum, tehát az értékkészletünk is zárt kell, hogy legyen:
Rf=[2.25,6]

Azt hiszem minden kérdésre válaszoltam a feladatban, szólj, ha valamiben segíthetek ezzel a feladattal kapcsolatban! :)
Módosítva: 2 éve
0

1589-es feladat:
a, log2x értelmezhető tartománya: [0,+∞[ - nullánál nem értelmezzük
b, log2|x| értelmezhető tartománya: ]-∞,0]∪[0,+∞[ - az abszolút érték miatt 0-n kívül minden érték
c, |log2(x)| értelmezhető tartománya: [0,+∞[

Ábrázolások:
https://www.desmos.com/calculator/5n5ks896cf - Megint egybevág kettő, de ha elkezded szerkeszteni az egyiket, akkor felülre ugrik, illetve tudod őket csúsztatni is
Értékkészletek:
Megint zárt domain lett megadva a függvényekhez, így a range is zárt lesz:
a, Rf∈[-9,8;3]
b, Rf∈[-9,8;3]
c, Rf∈[0;5,44]

Itt is, akárcsak az előző feladatban az Rf-et a legnagyobb és legkisebb felvett y értékek határozzák meg a Df intervallumon belül, az, hogy zárt vagy nyitott-e ebben az esetben is a Df ilyesfajta jellege határozza meg.

Ismételten szólj, ha valamit nem vettem figyelembe vagy kérdésed van!
Módosítva: 2 éve
0