Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények növekedési viszonyai

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
A 3757
3758
És 3761 es feladatban szeretnék segítséget kérni magyarázattal együtt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3757. Feladat:
f(x)=x3-25x Df∈[-6;6] függvény abszolút szélső értékei:
minf(x)=-65.999999
maxf(x)=65.999999
Ábrázolva: https://www.desmos.com/calculator/tzva2mn7q5

3758. Feladat:
R→R f(x)=x⁴-10x²+9 - f'(x)= 4x³-20x
f'(x)≥0 ⇒ a függvény növekszik, ha pedig f'(x)≤0 ⇒ a függvény csökken
A függvény növekszik: ]-√5;0[ ∪ ]√5;+∞[
A függvény csökken: ]-∞;-√5[ ∪ ]0;√5[
A függvény növekedéseit határoló valós értékek (∞ nem számít) lesznek a függvény minimumainak és maximumainak x koordinátái.
Helyettesítsük be őket sorban:

x=-√5 (-√5)⁴-10(-√5)²+9=-16 - Tehát az egyik minimum y=-16 , helyzete: (-√5;-16)
x=0 0⁴-10×0²+9=9 - Tehát az egyik maximum értékünk y=9 , helyzete: (0;9)
x=√5 (√5)⁴-10(√5)²+9=-16 - Mivel a hatványkitevő páros mindenhol, tehát minimum értéke y=-16, helyzete: (√5;-16)

A grafikus rajzról való leolvasás nélkül is megállapíthatjuk, hogy minimumot vagy maximumot keresünk attól függően, hogy a behelyettesített értékek az intervallumokban milyen szerepet töltenek be.
Ábrázolva: https://www.desmos.com/calculator/6e54qb1hux

3761. Feladat:
R→R f(x)=3x²-45x
Rf∈]-168,75;+∞[ - HA (horizontális aszimptota): y=-168,75 VA: x=7,5
A szélső értékek: minf(x): (7,5;-168,75)
Ami 3x²-45x vertexe, innen pedig pofon egyszerű a növekedési viszonyok meghatározása:
A függvény növekszik: ]-∞;7,5[
A függvény csökken: ]7,5,+∞[
Ábrázolva: https://www.desmos.com/calculator/7fh8roqeoc

Remélem mindenre kitértem, szólj, ha van kér(d)ésed!

Módosítva: 2 éve
0