Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
669
Hány gramm vizet kell elpárologtatni 900 g 20 tömeg %-os réz-szulfát oldatból ahhoz, hogy 60°C-on telített oldathoz jussunk? A bepárolt oldat 0°C-ra történő lehűtése során 188 g kristályos réz-szulfát válik ki. Számítsa ki, hogy a réz-szulfát hány mól vízzel kristályosodik?
Ar(Cu)=63,5 Ar(S)=32
Oldhatósági adatok: 60°C-on 45 g só/100 g víz
0°C-on 18 g só/ 100 g víz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Na akkor kristályosítsunk.

A 20 tömeg%-os oldat azt jelenti, hogy az oldat

100 g-jában van 20 g réz-szulfát

900 g oldatban van `900/100*20` = 180 g réz-szulfát. (a többi víz, 900-180 = 720 g, hátha kell később).

Ebből indultunk ki.

Elpárologtatjuk a vizet, az a kérdés, hogy mennyit, tehát ez lesz x g.

Marad 900-x g oldatunk, ebben van 180 g réz-szulfát.

Ugyanakkor az oldhatóság alapján:

100 + 45 g oldatban van 45 g réz-szulfát.

Erre fel tudunk írni egy aránypárt:

`(900-x)/145=180/45`

Ezt az egyenletet megoldod:

`x=900-180*145/45` = `color(red)("320 g")`.

Most, hogy ezzel megvagyunk, megnézzük, mi maradt:

900-320 =580 g oldat és ebben van 180 g réz-szulfát.

Innen szükségünk lesz a moláris tömegre:

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*yH_2O)` = `159.5+18y` `g/(mol)` (Nem mintha nem tudnánk, hogy a réz(II)-szulfát 5 mol vízzel kristályosodik, de most ez a feladat).

Lehűtjük az oldatot, mi történik?

A réz-szulfát kiválik az oldatból kristályvizes formában, az oldat tömege csökken 188 g-mal, marad tehát 580-188 = 392 g oldat.

Az oldott anyag mennyisége a moláris tömegek arányában csökken.

159,5+18y g kristályos réz-szulfátban van 159,5 g réz-szulfát

188 g kristályos réz-szulfátban van `188/(159.5+18y)*159.5` g réz-szulfát

Az oldott anyag tömege a maradék oldatban `180-188/(159.5+18y)*159.5`.

Ugyanakkor a 0 fokon telített oldat

100+18 g-jában van 18 g réz-szulfát:

A felírható egyenlet:

`392/118=(180-188/(159.5+18y)*159.5)/18`

Ha ezt megoldod, megtudod, hogy hány mol vízzel kristályosodik a réz-szulfát:

`y=4,998 approx 5`

Kb ennyi.
0