Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Relatív atomtömeg feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
649
Ezek a kijelentések miért hamisok?
- a szén-12 izotóp relatív atomtömege 12g/mol
- az oxigén relatív atomtömege 16g/mol
Mi a különbség a moláris tömeg meg a relatív atomtömeg között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szén, oxigén, Relatívatomtömeg
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Relatív atomtömeg:

Egy darab atom tömegét nem tudjuk megmérni, azonban a kémikusnak egy reakció elvégzéséhez
valahogy mégis tudnia kell, hogy a reagáltatni kívánt anyagokból mekkora mennyiséget
mérjen össze a lombikba. Ezért a tudósok bevezettek egy viszonyítási alapot, a relatív
atomtömeget, amelynek jele Ar. A relatív atomtömeg egy mértékegység nélküli
viszonyszám, és azt mutatja meg, hogy egy atom hányszor nagyobb tömegű a 12-es
tömegszámú szénizotóp 1/12-ed részénél, azaz egy 1H (hidrogén) atomnál.
A 12-es tömegszámú szénizotóp relatív atomtömegét szükségképpen és definíció szerintrögzítjük: Ar(12C)=12,000. Ennek a tizenketted része az az egység, (12000/12= 1), melyhezminden más izotóp tömegét viszonyítva megkapjuk annak relatív atomtömegét. Fontos megjegyezni, hogy a 12C kivételével az összes többi izotóp relatív atomtömege nem kell, hogy feltétlenül egész szám legyen.

Moláris tömeg:

Az anyagmennyiség jele az n. Mértékegysége a mól, melynek jele: mol.
1 mól annak a rendszernek az anyagmennyisége, amely annyi elemi entitást tartalmaz,
mint ahány atom van 0,012000 kilogramm 12C-ban.
Ez a szám egy univerzális állandó, az értéke 6,022·1023 1/mol, amelyet Amedeo Avogadro itáliai
kémikus tiszteletére Avogadro-állandónak neveztek el, jele NA, mértékegysége 1/mol.
Tehát bármely anyagi rendszer, részecske 1 móljában éppen NA mennyiségű, azaz 6·1023 db
részecske található.
Bármely részecskék anyagmennyisége (n) és részecskeszáma, darabszáma (N) között tehát az
alábbi univerzális (vagyis a világmindenség bármely pontján igaz) összefüggés áll fent:

NA=N/n

A moláris tömeg, mint mennyiség megadja 1 mól bármilyen
anyag, részecske tömegét. Jele: M, mértékegysége: 1g/mol.
A tömeg és az anyagmennyiség között egyenes arányosság van, vagyis nagyobb tömegű
halmazban több részecske található:

M=m/n , ahol az M a moláris tömeg, m a sima tömeg és az n az anyagmennyiség

!!! A moláris tömeg számértéke éppen megegyezik a relatív atom- vagy molekulatömeg
számértékével, azonban a fenti meghatározás értelmében természetesen a moláris
tömegnek (a relatív atom- vagy molekulatömeggel ellentétben) van mértékegysége is!

Tehát azért hamis véleményem szerint a két állítás, mivel mértékegységgel tünteti fel a relatív atomtömeget, ami így viszont helytelen. A valóságban szinte teljesen lényegtelen, melyiket használod, minden esetben csak közelítőértékről beszélhetünk, ami szinte megegyezik majdnem teljesen mindkét esetben. Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed, nyugodtan írj! :)
Módosítva: 2 éve
0