Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometriai számolas

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
Mekkora tömegű csapadék válik ki 90,0%-os kitermelési hatékonysággal számolva, amikor
1,20 dm³ térfogatú, 5,00 *10^-4 mol/dm3 koncentrációjú cink-nitrát-oldathoz nagy feleslegben nátrium -szulfid-oldatot öntünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Zn(NO_3)_2` + `Na_2S` = `ul(ZnS)` + 2 `NaNO_3`

A cink-nitrát-oldat térfogata 1,2 `dm^3`

1 `dm^3` oldatban van 0,0005 mol `Zn(NO_3)_2`

1,2 `dm^3` oldatban van `1.2*0.0005` = 0,0006 mol `Zn(NO_3)_2`

Ennyi cink-nitrátból keletkezik ugyanennyi mol cink-szulfid

`M_(ZnS)` = 97,47 `g/(mol)`

A csapadék tömege `0.0006*97.47` = 0,0585 g. Ennyi válik ki, ha 100 %-os a kitermelés.

90 %-os kitermelés esetén `90/100*0.0585` = `color(red)("0,0526 g")` a csapadék tömege.
1