Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia szàmolas

Főoldal » Középiskola » Kémia
728
Mekkora térfogatú 1,02 g/cm3 sűrűségű, 17,0 w%-os kálium-hidrogén-karbonát-oldat reagál el
maradéktalanul 10,0 cm³ 1,50 g/cm3 sürüsegü, 60,2 w%-os kénsavoldattal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `KHCO_3` + `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + `H_2O` + `CO_2`

A kénsavoldat:

Térfogata 10 `cm^3`, tömege `m=rho*V` = `10*1.5` = 15 g

Az oldat 60,2 tömeg%-os, vagyis az oldat

100 g-jában van 60,2 g kénsav

15 oldatban van `15/100*60.2` = 9,03 g kénsav

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`n_(H_2SO_4)` = `m_(H_2SO_4)/M_(H_2SO_4)` = `9.03/98` = 0,092 mol

A reakcióegyenlet alapján reagál kétszerannyi, vagyis `2*0.092` = 0,184 mol `KHCO_3`-tal.

`M_(KHCO_3)` = 100 `g/(mol)`

Ennek a tömege: `m_(KHCO_3)` = `n_(KHCO_3)*M_(KHCO_3)` = `0.184*100` = 18,4 g

A `KHCO_3`-oldat

100 g-jában van 17 g `KHCO_3`

Mennyi oldatban van 18.4 g `KHCO_3`

`m_o=18.4/17*100` = 108 g

`V_o=m_o/rho_o` = `108/1.02` = `color(red)("106,3 "cm^3)` az oldat térfogata.
1