Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték számítás, folytonosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
Az 3678 3679 és 3684es feladatra lenne szükségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`(x^3-6x^2)/(x^4-6x^3)` = `(cancel(x^2)*cancel((x-6)))/(cancel(x^2)*x*cancel((x-6)))` = `1/x`

A 0 helyen tehát nincs véges határértéke, az x=6 helyen `f(6)=1/6`, tehát van.

3679,

`(x^2+4x+3)/(x+3)` = `((x+1)cancel((x+3)))/cancel((x+3))` = `x+1`

Az x=-3 helyen a függvény határértéke `f(-3)=-3+1=-2`

3684 nincs

3694,

`(x^3-1)/(x-1)` = `(cancel((x-1))(x^2+x+1))/cancel((x-1))` = `x^2+x+1`

A függvény akkor lesz folytonos az x=1 helyen, ha

`a=f(1)=1^2+1+1=color(red)("3")` értéket adjuk neki.
0