Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek gyakorlás

Főoldal » Középiskola » Matematika
726
Kismókus és nagymókus egy kupac mogyorót rak el télire. Kismókus ezt a kupacot 60 perc alatt, nagymókus 20 perc alatt rakná el. Együtt hány perc alatt végeznek egy háromszor ekkora kupaccal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kismókus 60 perc alatt rak el egy kupac mogyorót, tehát egy percben átlagosan 1/60 részét rakja el.

Nagymókus 20 perc alatt rak el egy kupac mogyorót, tehát egy percben átlagosan 1/20 részét rakja el.

Ha a kupac háromszor akkora lesz, akkor az elrendezés szerint háromszor annyi mogyoró lesz benne.

Ezért, ha Kismókus és Nagymókus együtt dolgoznak, akkor az egy perc alatt összesen elrakott mogyoró mennyisége:
1/60 (Kismókus egy percben elrakott része) + 1/20 (Nagymókus egy percben elrakott része) = 1/60 + 3/60 = 4/60 = 1/15

Tehát együtt egy percben a mogyorók egy tizenötödét rakják el.

Ez azt jelenti, hogy együtt egy perc alatt 1/15 részét rakják el a háromszor akkora kupacnak.

Ezért, ha a háromszor akkora kupacot kell elrakniuk, akkor összesen 15 perc alatt végeznek vele.
-1